Posted on Leave a comment

Használati útmutató: adminisztrációs felület

Jelen bejegyzésben a honlapok adminisztrációs felületének használatát, a honlap tartalmainak kezelését tekintjük át.

Belépés az adminisztrációs területre

A honlap kezeléséhez a [domainnév]/admin oldal keresztül lehet bejutni a korábban megkapott felhasználónév és jelszó segítségével. Biztonsági okokból azonban a bejelentkezési felület előtt van még egy réteg, mely a weboldalt feltörni kívánó robotok ellen hivatott védeni: egy felugró ablakban szintúgy meg kell adni egy felhasználónevet és jelszót, ezek azonban nem egyeznek a saját felhasználói fiókkal. A jobb böngészők (ide értve a Mozilla Firefoxot) ki is írják a kapcsolódó üzenetet, ezáltal például egyértelművé téve, hogy mit szükséges megadni a beviteli mezőkben (például admin + 1234).

Szöveges tartalmak szerkesztése

A szöveges tartalmakat alapvetően két csoportra oszthatjuk annak függvényében, hogy azok egy önálló tartalomnak számítanak (például Kapcsolat, Impresszum, ÁSZF), vagy valamilyen témakör szerint csoportba rendezhetőek (például Blog, Események). Adminisztrációs szempontból a csokorba gyűjthető tartalmakat bejegyzésnek, az önállóakat pedig oldalnak nevezzük, íly formán ezek az adminisztrációs felület Bejegyzés és Oldalak menüpontjai alatt találhatóak.

Ezeken a felületeken adható hozzá új, szerkeszthető vagy törölhető a meglévő tartalom. Új létrehozásához a lista tetején található Új hozzáadás gomb szolgál, szerkeszteni pedig vagy a listában az adott tartalom címére vagy az kurzor felémozgatásával megjelenő Szerkesztés linkre történő kattintással lehet.

Bejegyzések kiemelése

Bejegyzések esetében van lehetőség kiemelni néhányat, ezáltal azok a főoldal elején jelennek meg függetlenül attól, hogy időrendi sorrendben van frissebb. Ezeket a bejegyzésekt nevezzük ragadósnak. A kiemeléshez a bejegyzés szerkesztése során a jobb oldalsávban megjelenő “Stick to the top of the blog” (vagy “Rögzítés a blog tetejéhez”) checkoxot szükséges bepipálni.

Kategorizálás

Bejegyzések kategorizálása

Ahogy fentebb is írtuk, a bejegyzések további csoportokba rendezhetőek, adminisztrációs oldalról ezeket kategóriának nevezzük. A kategóriák egyrészt a Bejegyzés > Kategóriák menüpontban adhatóak meg, szerkeszthetőek, vagy törölhetőek, másrészt a bejegyzések szerkesztésekor a jobb oldalsávban a kategóriába sorolás során is létrehozhatóak.

Oldalak kategorizálása

Oldalak esetében nincs a bejegyzések esetében meglévő kategóriák, azonban ezeket a tartalmakat is lehet valamelyest csoportosítani: kialakítható egy szülő-gyermek viszony. Egy adott oldal szerkesztésekor a jobb oldalsávjában található Dokumentum fül > Oldal tulajdonságok alatt választható ki Szülő oldal.

Médiatartalmak: kép, videó

Lehetőség van a bejegyzésekhez és oldalakhoz is kapcsolni képet, akár kiemelt kép, akár galéria formájában. A kiemelt kép a honlapon alapvetően a tartalmak tetején jelenik, míg a galéria ott, ahova beszúrásra került. A kiemelt kép lesz a különböző közösségi felületeken történő megosztásnál is használva fő képként, ezért ajánlott fekvő fotót használni.

A képek ajánlott maximális mérete: 1200*800 pixel, minősége 75%.

A feltöltött médiatartalmak az adminisztrációs felület Média menüpontja alatt tekinthetőek át.

Leave a Reply